Hírlevél - 2007 szeptember

A Kisgöncöl Waldorf-iskolakezdeményezés

4. hírlevele

Még csak egy hónap telt el az előző hírlevél óta, de annyi minden történt. A legfontosabb: elindult előadássorozatunk. Jakab Tibor antropozófus orvos előadása után Vekerdy Tamás pszichológust hallgattuk meg. Nagy sikert könyvelhetünk el. Kb 130-an lehettünk, 30-an jelezték felénk, hogy az elkövetkező években szeretnék gyermekeiket Waldorf-iskolába járatni. Az előadásból sok más mellett fény derült arra, mennyire teljesítményközpontú az állalmi iskolarendszer, ömlik a tudás a fejekbe, de a gyermekek lelkével nincs idő foglalkozni. Rövid kitekintést kaptunk az alternatív iskolákra, különös tekintettel a Waldorfra. Ennek folytatásaként következő előadásunk arról szól, hogy milyen az élet a Waldorf-iskolákban. Október 19.-én, pénteken 17 órától Kulcsár Gábor Waldorf-pedagógus ad ebbe betekintést.

Őszi előadássorozatunk záró előadása november 16.-án 17 órától Pátyon lesz. Barát Ilona óvónő vezet be minket a mese világába. Megtudhatjuk, milyen a jó mese, hogyan segíti a gyermeket élményei feldolgozásában, illetve melyik korosztálynak milyen mesék valók. Hogyan kíséri végig aztán a gyerekeket a mese, majd a mitológia a Waldorf-iskolában.

Miután a felnőttek megismerkedtek a Waldorf-pedagógiával, itt az ideje a gyermekek bevonására. Információs lapunkon sokan jeleztétek felénk, hogy szívesen eljönnétek egy olyan játszóházba, melyből egy kis betekintést nyerhettek a Waldorf-óvodák, iskolák hangulatába. Ezért még idénre tervezünk egyet, melynek időpontja 2007. november 10. 9.30-12-ig. Helyszín: pátyi Közösségi Ház. Cím: Páty, Rákóczi u. 13.

Sok kérdést kaptunk az információs lapokon az iskolakezdeményezéssel kapcsolatban, köszönjük. Megpróbálunk most ezekre válaszolni.

1. Hol lesz az iskola épülete?

Kell egy ideiglenes épület kb. 3-4 osztálynak, és kell egy minimum 1 hektárnyi terület, ahol a későbbiekben építkezhetnénk.

Az ideiglenes épület miatt szinte a térség összes önkormányzatánál jártunk, eddig a legbiztosabbnak Tök látszik, ahol egy négy osztállyal rendelkező épület kiürülőben van. Tudjuk, hogy ez a helység elsősorban a Budakeszieknek egy kicsit messze van- kényelmes tempóban 20 perc – de iskolabusszal nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, pár évig oda járatni a gyermekeket.

Egy másik helyszínnek a pátyi általános iskola kiürülő épülete merült fel – amennyiben az új iskola 2008 őszére elkészülne. Remélhetőleg október 17-én a képviselőtestület tárgyalja ügyünket.

Célkitűzéseink:

  • Az iskolaépület a térség központi helyén legyen, erre Páty tűnik a legalkalmasabbnak.
  • Fontosnak tartjuk a környezettudatos építkezést, (passzív ház technika, környezetbarát építőanyagok, környezettudatos energiafelhasználás). Van egy kidolgozott koncepciónk (önkormányzatok, partnerek felé), mely céljaink mellett elsősorban a gazdaságossági számításokat tartalmazza, illetve az iskola felépítésének szükségleteit, költségeit.
  • Az épülethez szükséges telket egy partnerségen keresztül képzeljük el, majd pályázati pénzekből építkeznénk. A partnerségi tárgyalások folyamatosan zajlanak.
  • Az iskola köré hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat létesítenénk, erre is kidolgoztunk egy projekt tervezetet. Az, hogy ezekből mi valósulna meg, az hely, pénz és pályázatfüggő.

Hogyan lehet a szervezésbe bekapcsolódni, hogyan lehet a szervezésről minél többet megtudni?

Többen jeleztétek felénk, hogy mélyebben is érdekelne titeket az iskolaalapítás folyamata, szeretnétek megismerkedni velünk. Úgy gondoltuk, hogy minél hamarabb szeretnénk mi is találkozni veletek, hisz egy iskola alapítása rengeteg tennivalóval jár. Ezért október 25-én délelőtt 9.30-11.30-ig várunk minden komoly érdeklődőt egy ismerkedős beszélgetésre, ahol mindent elmondunk részletesen az alapítás folyamatáról, eddigi állásáról, és várjuk a segítségeteket, elképzeléseiteket, elvárásaitokat egy iskolával kapcsolatban.

Tervezzük –e Waldorf-óvoda létrehozását is?

Mindenképpen úgy gondoltuk eddig is, hogy egy Waldorf-iskola akkor áll biztos lábakon, ha legalább két Waldorf-óvoda van a térségben – ezért rövid válaszunk: Igen. A Vekerdy előadáson leadott információs lapokból kiderült számunkra, hogy erre tényleg nagy igény van. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél hamarabb elinduljon egy óvoda létrehozására is kezdeményezés, részletesebben erről is beszélgetünk a fentebb említett ismerkedős találkozón.

Köszönjük részvételeiteket az előadásokon, és segítségeteket az információs lapok kitöltésében.

Az alapító szülők