A család szerepe

A Waldorf-iskolákban kiemelten magas szerep jut a családoknak, összefogó szülői közösség nélkül nem működik az iskola!

Nevelési elvek
Az iskolai közösséghez való tartozást megkönnyíti, ha a gyerekeket otthon is közel hasonló elvek alapján nevelik. Ilyen például, hogy TV nézés helyett a szabadban történő játékot, természetjárást, olvasást helyezze előtérbe a család – és ez ne csak a gyerek felé legyen elvárás, hanem a szülő is mutasson példát! Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szülőknek, a családnak meg kell ismernie és el kell tudni fogadnia a Waldorf-pedagógia alapelveit. (Ez esetleg életmód béli változást is magával hoz, és egymás jobb megismeréséhez, elfogadásához vezet.)

Aktív iskolai-közösségi élet
A Waldorf-iskolákban havonta van szülői est, ahol a szülők tájékozódhatnak az iskolában történtekről, az osztály jelenlegi állapotáról, az aktuális és az elkövetkezendő időszak elvi és gyakorlati tudnivalóiról. A közös ünnepek szervezése, a készülés és átélés is közösségformáló hatású.

Anyagi és tevőleges hozzájárulások
Az iskola fenntartásban alapvető szerepük van a szülőknek. Anyagi javaik, munkaerejük, szellemi erőik nélkülözhetetlenek az iskola működéséhez. Mindez azt is eredményezi, hogy a szülők valóban magukénak is érezhetik az iskolát.